Vermeer 350 jaar


Transparanties

in het licht van Vermeer en Velazquez

Transparanties – in het licht van Vermeer en Velazquez


Ter gelegenheid van de 350e sterfdag van Vermeer presenteert La Primavera samen met tekenaar Gerard de Bruyne de muzikaal-visuele voorstelling “Transparanties”.

Beginnend met een leeg canvas, laat Gerard de Bruyne zich inspireren door een selectie van schilderijen van Vermeer en zijn Spaanse tijdgenoot Velazquez. Zijn zoektocht naar een verwantschap dan wel diversiteit tussen de schilders zal het uitgangspunt van de voorstelling zijn.
Het zuidelijke licht van Velazquez, gevangen in snelle en vrije penseelbewegingen, wordt muzikaal vertaald door de gepassioneerde en ritmische muziek van Spaanse componisten als Jose Hidalgo, Jose Marin en Sebastian Duron.
De geraffineerde liederen en intieme verhaaltjes van de Nederlandse Constantijn Huygens, zouden mooi kunnen klinken in de lumineuze noordelijke interieurs van Vermeer.
In “Transparanties”(de mate waarin men door een materiaal heen kan kijken), gaan musici en tekenaar samen op zoek “naar het licht en de schoonheid van alledag”, een thema dat beide schilders zo mooi hebben vertolkt in de zogenaamde taferelen (Nederland) en bodegones (Spanje).

Zo complementeren muziek en beelden elkaar in een vrije interpretatie en dynamische dialoog. Zij tonen niet alleen de verschillen maar ook de verwantschap van de muzikale werken en de schilderijen.


Gerard de Bruyne is een veel gevraagde live tekenaar. Momenteel trekt hij het land door met het Matangi Quartet. Hij heeft gewerkt met vele uiteenlopende musici zoals Frank Groothof, het NedPho, RPHO, Janine Jansen, Phion, en leden van het Concertgebouworkest.