Programma's

Programma's  2024 - 2027


Barbara

2027 is het 350e sterfjaar van Barbara Strozzi. Deze sterke en unieke vrouw componeerde muziek met dezelfde virtuositeit als Monteverdi, in een tijd dat de (kunst)wereld door mannen gedomineerd werd. Barbara was de buitenechtelijke dochter van een Venetiaanse intellectueel en dichter. Al op jonge leeftijd bleek haar enorme muzikale talent. De extroverte en expressieve stijl van haar liederen, waarvoor ze vaak zelf de teksten schreef en die zij zong op bijeenkomsten die haar vader organiseerde, waren heel vernieuwd. Op die avonden was Barbara de ster, het publiek vergeleek haar met de mythische Orpheus. Ze publiceerde haar muziek als een van de eerste vrouwen ook onder haar eigen naam. Bovendien was ze niet getrouwd maar had ze wel vier buitenechtelijke kinderen. Kortom: een rebelse bijzondere vrouw die allereerst prachtige en vernieuwende muziek schreef. La Primavera heeft nu een concert samengesteld waarin de Argentijnse sopraan Gaia Szames in de huid van Barbara kruipt om over haar leven te vertellen en een aantal van haar mooiste liederen te zingen. 

Info

Uitvoerenden: Gaia Szames - sopraan, Regina Albanez – theorbe en barokgitaar, Maaike Boekholt – viola da gamba



Een lach en een traan - muziek uit de Italiaanse en Spaanse vroegbarok

De vroegbarok was een periode van muzikale vernieuwing en intense expressie. In Italië en Spanje ontstonden nieuwe vormen waarin tekst en emotie centraal stonden. Componisten speelden met contrasten, van speelse ironie tot diepgevoelde melancholie. In dit programma brengen we deze rijkdom tot leven met zang, theorbe, gitaar en viola da gamba – een bezetting die zowel de intieme Italiaanse stijl als de vurige Spaanse ziel recht doet.

Lachen om jezelf

Zowel de Italiaanse als de Spaanse vroegbarok kent humor en lichtvoetigheid. In Italië werden speelse werken geschreven met levendige ritmes en onverwachte wendingen. In Spanje floreerde de tonada, vaak vol ironie, spannende ritmes en volksinvloeden. De energieke, soms ondeugende melodieën zorgen voor een glimlach en maken de wisselwerking tussen stem en instrumenten extra levendig.

Tranen van verdriet

De 17e eeuw bracht muziek die rechtstreeks uit het hart lijkt te komen. De Italiaanse lamentizijn diep doorvoeld en vol weemoed. In Spanje vonden componisten als Juan Hidalgo en José Marín hun eigen manier om verlies en verlangen uit te drukken, vaak met lang aangehouden lijnen en expressieve versieringen. De combinatie van de klagende theorbe, de melancholische klanken van de viola da gamba en de meeslepende zang ontroert en geeft verstilling.

Tranen van geluk

Niet alle tranen vloeien uit verdriet – soms zijn ze van vreugde en vervoering. De uitbundige Italiaanse barokmuziek, straalt ook levenslust uit. Uit Spanje klinken ritmisch opzwepende villancicos, vol passie en dansbare energie. De gitaar en de viola da gamba weven samen met de stem een klankwereld die het publiek meeneemt naar bruisende pleinen en uitbundige feesten.

Publieksreacties:
De intensiteit van deze muziek blijft nazinderen. "Kippenvel!" hoorden we na een dramatische lamenta, terwijl een speelseCanarios een glimlach op gezichten toverde De muziek is een tijdloze spiegel van het menselijk hart – met een lach en een traan!

Uitvoerenden: Gaia Szames - sopraan, Regina Albanez - barokgitaar, theorbe, Maaike Boekholt - viola da gamba, uitbreiding mogelijk met Gerard de Bruyne - live tekenaar


Festa Italiana - viering van 400 jaar Giovanni Legrenzi

Welkom bij“Een Italiaans Feest”, een sprankelende viering van de 400ste geboortedag van Giovanni Legrenzi (1626-1690), een van de meest invloedrijke componisten van de Italiaanse barok. In het gezelschap van zowel bekende (Claudio Monteverdi) als onbekende tijdgenoten (Barbara Strozzi), neemt La Primavera je mee in een wereld vol geniale, ontroerende muziek.

Legrenzi’s carrière bracht hem naar muzikale centra zoals Ferrara, Bergamo en het bruisende Venetië, waar hij onder andere werkte in de beroemde San Marco. Zijn werken, gekenmerkt door hun rijke expressie en weelderige melodieën, raken de ziel en onthullen de veelzijdigheid van de Italiaanse barok.

Naast de muziek kun je genieten van vermakelijke en informatieve citaten uit brieven en voorwoorden van de componisten zelf. Deze teksten bieden een luchtige en soms humoristische kijk op hun leven en werk, en geven je een unieke inkijk in het (muziek)leven van de 17e eeuw.

Laat je meevoeren door de klanken van de Italiaanse vroegbarok en ontdek de magie van Legrenzi en zijn tijdgenoten!

Uitvoerenden: Gaia Szames - sopraan, Thomasz Piusa en Mimi Mitchell - viool, Regina Albanez – theorbe en barokgitaar, Maaike Boekholt - viola da gamba


Concerto di Natale - kerstprogramma
In dit programma, samengesteld uit Italiaanse en Spaanse vocale en instrumentale muziek uit de zeventiende eeuw, staat Maria centraal. Niet alleen de spirituele maar ook de menselijke kant van de moeder van het kindje Jezus zal te horen zijn, zoals in “Hor ch’e tempo di dormire”, van Merula of in de ontroerende berceuse “Figlio dormi” van Kapsberger. Om het kind in slaap te brengen, zingen in “Canten dos Jilgerillos" van Escalada twee distelvinken als getuigen van alle mooie gevoelens en schoonheid die de kersttijd brengt.
In dit concert waarin feest en bezinning naast elkaar staan zijn verder werken van o.a. de componisten Monteverdi, Marini, Vitali, Duron en Hidalgo te horen.

Uitvoerenden: Gaia Szames - sopraan, Tomasz Plusa/Mimi Mitchell - barokviool, Regina Albanez - barokgitaar, theorbe, Maaike Boekholt - viola da gamba

Dit programma kan uitgevoerd worden in een bezetting van 3 tot 6 personen


Transparanties – in het licht van Vermeer en Velazquez

Ter gelegenheid van de 350e sterfdag van Vermeer presenteert La Primavera samen met tekenaar Gerard de Bruyne de muzikaal-visuele voorstelling “Transparanties”.
Beginnend met twee lege canvassen, laat Gerard de Bruyne zich inspireren door een selectie van schilderijen van Vermeer en zijn Spaanse tijdgenoot Velazquez, die beiden via subtiele onthullingen/doorzichtigheden de innerlijke gevoelens en gedachten van de afgebeelde personen zo goed konden vastleggen.
Zo ontstaan er in de loop van de voorstelling twee verschillende portretten: het zuidelijke licht in de schilderijen van Velazquez wordt gevangen in snelle en vrije penseel bewegingen. Dit wordt muzikaal vertaald door de gepassioneerde en ritmische muziek van Spaanse componisten als Jose Hidalgo, Jose Marin en Sebastian Duron. Tijdens de geraffineerde liederen en intieme verhaaltjes van de Nederlandse Constantijn Huygens, die mooi zouden kunnen klinken in de lumineuze noordelijke interieurs van Vermeer, creëert Gerard een ander portret, intiem/verfijnd en harmonisch.
In “Transparanties” (de mate waarin men door een materiaal heen kan kijken), gaan musici en tekenaar samen op zoek naar het licht en de emoties die de schilderijen en de muziek samen oproepen. Deze worden in de voorstelling verbonden aan het thema van de schoonheid van alledag, dat beide schilders zo mooi hebben vertolkt in de zogenaamde taferelen (Nederland) en bodegones (Spanje). Beelden en klanken complementeren elkaar in een vrije interpretatie en dynamische dialoog. Zij tonen niet alleen de verschillen maar ook de verwantschap van de muzikale werken en de schilderijen.

Gerard de Bruyne is een veel gevraagde live tekenaar. Momenteel trekt hij het land door met het Matangi Quartet. Hij heeft gewerkt met vele uiteenlopende musici zoals Frank Groothof, het NedPho, RPHO, Janine Jansen, Phion, en leden van het Concertgebouworkest.

Uitvoerenden: Gaia Szames - sopraan, Regina Albanez - barokgitaar, theorbe, Maaike Boekholt - viola da gamba, Gerard de Bruyne - live tekenaar


Food of Love - een muzikaal drieluik

De samenwerking met de sopraan Elisabeth Hetherington blijkt een gouden combinatie: een jonge, expressieve soliste gekoppeld aan een ervaren en op elkaar ingespeelde continuo/begeleiding: Regina Albanez (theorbe en luit) en Maaike Boekholt (viola da gamba). Samen ontwikkelden zij het programma Food of Love met werken van Henry Purcell. Het driedelige programma wordt aangevuld met Engelse instrumentale muziek en "musical humors" van o.a. John Dowland en Tobias Hume. De drie musiciennes verbinden de muziek door middel van poëtische en humoristische verhaaltjes.

Muziek kan in een omhelzing die voedt en troost, een lach geven. “Let the Music be the food of life”!

Uitvoerenden: Elisabeth Hetherington - sopraan, Regina Albanez - barokgitaar, theorbe, Maaike Boekholt - viola da gamba



Tous les Matins du Monde

Een luisteraar van dit programma vroeg zich van tevoren af waarom er live muziek bij de film“Tous les Matins du Monde”zou zijn: “de muziek uit de film is toch mooi genoeg!” Maar ze beaamde na afloop vol enthousiasme dat live gespeelde muziek veel meer met je doet, en dat was precies de bedoeling! Deze met veel prijzen overladen film (o.a. voor beste filmmuziek) gaat over twee beroemde 17e eeuwse componisten (Monsieur de Sainte Colombe en Marin Marais) in hun zoektocht naar de magie van muziek.

Uitvoerenden: Maaike Boekholt en Floris van der Voort - gamba, Regina Albanez - theorbe, Diede Vonken - zang en Jeff Mennen - techniek


EXTRA:

Onze muziek is (in diverse bezettingen) ook mooi en geschikt om uit te voeren tijdens een begrafenis, afscheid of feest. Neem hiervoor contact met ons op.