Programma's

Programma's  2024 - 2026


Transparanties – in het licht van Vermeer en Velazquez

Ter gelegenheid van de 350e sterfdag van Vermeer presenteert La Primavera samen met tekenaar Gerard de Bruyne de muzikaal-visuele voorstelling “Transparanties”.
Beginnend met twee lege canvassen, laat Gerard de Bruyne zich inspireren door een selectie van schilderijen van Vermeer en zijn Spaanse tijdgenoot Velazquez, die beiden via subtiele onthullingen/doorzichtigheden de innerlijke gevoelens en gedachten van de afgebeelde personen zo goed konden vastleggen.
Zo ontstaan er in de loop van de voorstelling twee verschillende portretten: het zuidelijke licht in de schilderijen van Velazquez wordt gevangen in snelle en vrije penseel bewegingen. Dit wordt muzikaal vertaald door de gepassioneerde en ritmische muziek van Spaanse componisten als Jose Hidalgo, Jose Marin en Sebastian Duron. Tijdens de geraffineerde liederen en intieme verhaaltjes van de Nederlandse Constantijn Huygens, die mooi zouden kunnen klinken in de lumineuze noordelijke interieurs van Vermeer, creëert Gerard een ander portret, intiem/verfijnd en harmonisch.
In “Transparanties” (de mate waarin men door een materiaal heen kan kijken), gaan musici en tekenaar samen op zoek naar het licht en de emoties die de schilderijen en de muziek samen oproepen. Deze worden in de voorstelling verbonden aan het thema van de schoonheid van alledag, dat beide schilders zo mooi hebben vertolkt in de zogenaamde taferelen (Nederland) en bodegones (Spanje). Beelden en klanken complementeren elkaar in een vrije interpretatie en dynamische dialoog. Zij tonen niet alleen de verschillen maar ook de verwantschap van de muzikale werken en de schilderijen.

Gerard de Bruyne is een veel gevraagde live tekenaar. Momenteel trekt hij het land door met het Matangi Quartet. Hij heeft gewerkt met vele uiteenlopende musici zoals Frank Groothof, het NedPho, RPHO, Janine Jansen, Phion, en leden van het Concertgebouworkest.

Bezetting: Anabela Marcos - sopraan, Regina Albanez - barokgitaar, theorbe, Maaike Boekholt - viola da gamba, Gerard de Bruyne - live tekenaarEen lach en een traan

Stap binnen in een wereld van contrasten en emotie tijdens ons concert "Een Lach en een Traan". Laat je betoveren door de prachtige klanken van Italiaanse en Spaanse muziek uit de vroege barok, terwijl we een ode brengen aan deze tijdloze uitdrukking die al onze harten raakt. Ervaar de vreugdevolle melodieën en ontroerende harmonieën die een lach op je gezicht toveren en een traan in je ooghoek laten glinsteren. De jonge prachtige Argentijnse sopraan Gaia Szames neemt je mee in een uniek muzikaal verhaal met werken van bekende maar ook onbekende componisten als Monteverdi, Duron, Marin, Mazzocchi, Strozzi, en Caccini om je te laten genieten van een avond vol passie en schoonheid.

Bezetting: Gaia Szames - sopraan, Regina Albanez - barokgitaar, theorbe, Maaike Boekholt - viola da gamba


Concerto di Natale - kerstprogramma
In dit programma, samengesteld uit Italiaanse en Spaanse vocale en instrumentale muziek uit de zeventiende eeuw, staat Maria centraal. Niet alleen de spirituele maar ook de menselijke kant van de moeder van het kindje Jezus zal te horen zijn, zoals in “Hor ch’e tempo di dormire”, van Merula of in de ontroerende berceuse “Figlio dormi” van Kapsberger. Om het kind in slaap te brengen, zingen in “Canten dos Jilgerillos" van Escalada twee distelvinken als getuigen van alle mooie gevoelens en schoonheid die de kersttijd brengt.
In dit concert waarin feest en bezinning naast elkaar staan zijn verder werken van o.a. de componisten Monteverdi, Marini, Vitali, Duron en Hidalgo te horen.

Bezetting: Anabela Marcos/Gaia Szames - sopraan, Tomasz Plusa/Mimi Mitchell - barokviool, Regina Albanez - barokgitaar, theorbe, Maaike Boekholt - viola da gamba

Dit programma kan uitgevoerd worden in een bezetting van 3 tot 6 personen


Primavera Amorosa

Een feestelijk programma waarin het ensemble vocale en instrumentale muziek samenbrengt uit de Italiaanse en Spaanse lente (La Primavera) van de barok. Naast het aangrijpende Stabat Mater van de Italiaanse Giovanni Sances klinken kleine juwelen uit deze periode: delicate en gedetailleerde wereldse miniaturen zoals Monteverdi’s Scherzi Musicale, Caccini’s al eeuwenlang geliefde Amarilli, Landi’s Augellin en Hidalgo’s Peynandose estava.
Deze stukken worden aangevuld met een verscheidenheid aan virtuoze instrumentale solo’s.
Dit alles komt samen in een muzikaal feest waarbij toehoorders getuige kunnen zijn van La Primavera’s liefde en expertise voor dit repertoire en de toewijding aan het publiek, dat de betoverende kracht van deze muziek niet zal kunnen weerstaan!

Bezetting: Anabela Marcos - sopraan, Regina Albanez - barokgitaar, theorbe, Maaike Boekholt - viola da gamba


Food of Love - een muzikaal drieluik

De samenwerking met de sopraan Elisabeth Hetherington blijkt een gouden combinatie: een jonge, expressieve soliste gekoppeld aan een ervaren en op elkaar ingespeelde continuo/begeleiding: Regina Albanez (theorbe en luit) en Maaike Boekholt (viola da gamba). Samen ontwikkelden zij het programma Food of Love met werken van Henry Purcell. Het driedelige programma wordt aangevuld met Engelse instrumentale muziek en "musical humors" van o.a. John Dowland en Tobias Hume. De drie musiciennes verbinden de muziek door middel van poëtische en humoristische verhaaltjes.

Muziek kan in een omhelzing die voedt en troost, een lach geven. “Let the Music be the food of life”!

Bezetting: Elisabeth Hetherington - sopraan, Regina Albanez - barokgitaar, theorbe, Maaike Boekholt - viola da gamba


Purcell - One Charming Concert

La Primavera brengt samen met de veelbelovende sopranen Elisabeth Hetherington en Kat Carson een prachtig Purcell programma. Op een persoonlijke en theatrale manier zullen beide zangeressen zoete herinneringen, ijdele hoop en vurige liefde tot leven brengen in een creatief en stralend programma. Sololiederen uit de mooiste opera’s zoals Fairy Queen, King Arthur en natuurlijk Dido and Aeneas worden aangevuld met enkele geestelijke topwerken en afgewisseld met duetten en instrumentale muziek uit dezelfde tijd, de tijd van The Restoration. La Primavera brengt zijn muziek opnieuw tot leven op een manier waarvan het publiek zeker zal genieten!
Bezetting: Elisabeth Hetherington en Kat Carson - sopraan, Regina Albanez - barokgitaar, theorbe, Maaike Boekholt - viola da gambaTous les Matins du Monde

Een bijzonder experiment bleek een groot succes: live muziek tijdens de Franse hitfilm “Tous les Matins du Monde” met Gerard Depardieu. Deze met veel prijzen overladen film (o.a. voor beste filmmuziek) gaat over twee beroemde 17e eeuwse componisten (Monsieur de Sainte Colombe en Marin Marais).

Het programma is ook zonder film uit te voeren.