Programma's

To English version

Volg ons op

Facebook

 


Programma's  2022 - 2024

Primavera Amorosa

Ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum heeft La Primavera een feestelijk programma samengesteld waarin het ensemble vocale en instrumentale muziek samenbrengt uit de Italiaanse en Spaanse lente (La Primavera) van de barok.
Met het aangrijpende Stabat Mater (Pianto della Madonna) van de Italiaanse Giovanni Sances, presenteert het ensemble een motet voor solozang en continuo. Een stuk dat representatief is voor de tendens in het begin van de zeventiende eeuw naar een “theatrale uitvoering van emoties” in zowel religieuze als wereldlijke muziek. Hiertegenover verkennen de musici van La Primavera de vernieuwing en de expressieve vrijheid van de vroege barok in kleine juwelen uit deze periode: delicate en gedetailleerde wereldse miniaturen zoals Monteverdi’s Scherzi Musicale, Caccini’s al eeuwenlang geliefde Amarilli, Landi’s Augellin en Hidalgo’s Peynandose estava.
Deze stukken worden aangevuld met een verscheidenheid aan virtuoze instrumentale solo’s.
Dit alles komt samen in een muzikaal feest waarbij toehoorders getuige kunnen zijn van La Primavera’s liefde en expertise voor dit repertoire en de toewijding aan het publiek, dat de betoverende kracht van deze muziek niet zal kunnen weerstaan!


Primavera Amorosa als live clip

Een extra optie is het uitbreiden van het optreden met kunstenaar Gerard de Bruyne. De luisteraar is getuige van een inspirerende visuele vertaling van de muziek: een bijzondere ervaring. De muziek van La Primavera wordt gecombineerd en verweven met spannende geprojecteerde live schilderingen: oude muziek, schilderkunst en poëzie vormen samen een originele live clip.

Purcell - One Charming Concert

La Primavera brengt samen met de veelbelovende sopranen Elisabeth Hetherington en Kat Carson een prachtig Purcell programma. Op een persoonlijke en theatrale manier zullen beide zangeressen zoete herinneringen, ijdele hoop en vurige liefde tot leven brengen in een creatief en stralend programma. Sololiederen uit de mooiste opera’s zoals Fairy Queen, King Arthur en natuurlijk Dido and Aeneas worden aangevuld met enkele geestelijke topwerken en afgewisseld met duetten en instrumentale muziek uit dezelfde tijd, de tijd van The Restoration. De Cromwell periode die eraan voorafging werd gekenmerkt door een streng puriteins militair bewind waarin er weinig plaats was voor muziek: alleen kerkelijke hynmen waren toegestaan. De kroning van Charles II in 1660 (een jaar na Purcell geboorte) bracht een radicale ommezwaai, ook in het culturele leven: de theaters gingen weer open, kunstenaars uit het continent werden aangetrokken en vrouwen mochten acteren. Het genie van Purcell brengt dit allemaal op een typisch Engelse manier samen: de buitenlandse invloed, theatermuziek, vrouwelijke zangers, humor, joy, melancholie en de hem zo kenmerkende harmonische rijkdom. La Primavera brengt zijn muziek opnieuw tot leven op een manier waarvan het publiek zeker zal genieten!Food of Love - een muzikaal drieluik 

De samenwerking met de sopraan Elisabeth Hetherington blijkt een gouden combinatie: een jonge, expressieve soliste gekoppeld aan een ervaren en op elkaar ingespeelde continuo/begeleiding: Regina Albanez (theorbe en luit) en Maaike Boekholt (viola da gamba). Samen ontwikkelden zij het programma Food of Love met werken van Henry Purcell. Zijn muziek heeft alles in huis wat onze hart en ziel aanspreekt. Deze meester van de barok heeft ondanks zijn korte leven (36 jaar) het hele spectrum van menselijke emoties en gevoelens in zijn muziek gebruikt. Emoties die te allen tijde opnieuw naar boven komen: angst en eenzaamheid in “Music for a While”, hoop en verbondenheid in “If Music be the Food of Love”. Maar ook “the bright side of life” is aanwezig, toen en nu, in het humoristische “Oh Fair Cecilia” en het Schotse lied “ ‘t Was within a furlong of Edinborough town”. Het driedelige programma wordt aangevuld met Engelse instrumentale muziek en "musical humors" van o.a. John Dowland en Tobias Hume. De drie musiciennes verbinden de muziek door middel van poëtische en humoristische verhaaltjes.

Muziek kan in een omhelzing die voedt en troost, een lach geven. “Let the Music be the food of life”!Concerto di Natale 

Na enkele jaren waarin zo veel angstige gevoelens en beperkingen de norm waren, presenteert het Ensemble La Primavera vol hoop zijn kerstconcert.
In het programma, samengesteld uit Italiaanse en Spaanse vocale en instrumentale muziek uit de zeventiende eeuw, staat Maria centraal. Niet alleen de spirituele maar ook de menselijke kant van de moeder van het kindje Jezus zal te horen zijn, zoals in “Hor ch’e tempo di dormire”, van Merula of in de ontroerende berceuse “ Figlio dormi” van Kapsberger. Om het kind in slaap te brengen, zingen in “Canten dos Jilgerillos “ van Escalada twee distelvinken als getuigen van alle mooie gevoelens en schoonheid die de kersttijd brengt.
In dit concert waarin  feest en bezinning naast elkaar staan zijn verder werken van o.a. de componisten Monteverdi, Marini, Vitali, Duron en Hidalgo te horen.

Voor een extra feestelijk tintje kan het ensemble worden uitgebreid met een violist.
Afbeeldingen:

La Primavera - Peter Bastings