Anabela Marcos

Anabela Marcos


De Portugese sopraan Anabela Marcos begon tijdens haar carrière als architect aan haar zangstudie aan het Conservatorium van Lissabon.

Na haar afstuderen kwam zij met een studiebeurs van de Calouste Gulbenkian Foundation naar Nederland om les te krijgen van Diane Forlano, Rita Dams en Marius van Altena aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij behaalde daar diploma’s Uitvoerend Musicus in Solozang, Opera en Barokzang. Gedurende haar studie participeerde zij in masterclasses van Gundula Janowitz, Barbara Pearson, Lorraine Nubar, Cristina Deutekom, Jill Feldman, Elly Ameling en Max van Egmond. In 1994 haalde Anabela Marcos de eindronde in de Belvedere International Singing Competition in Wenen.

Zij zong verschillende operarollen waaronder Pamina ("Die Zauberflöte", Mozart) , Suzanna ("Le Nozze de Figaro", Mozart), Titania ("Midsummer Night’s Dream", Britten), Clori (“ l’Egisto”, Cavalli), Venus en Cupid ("King Arthur", Purcell), Zerlina (“Don Giovanni”, Mozart), Daphne (“Apollo en Daphne”, Händel) in Spanje, en Belinda (“ Dido and Aeneas”, Purcell) in Brasilia.

Als soliste werkte zij met dirigenten als Ton Koopman, Sigiswald Kuyken, Michel Corboz , Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra.  Bij het Nederlands Dans Theater zong zij Pergolesi’s “Stabat Mater” voor de choreografie ‘Bella Figura” van Jiří Kylian.

Op het gebied van kamermuziek is zij lid van renaissance- en barokensemble La Primavera. en tevens werkte zij onder andere met de Spaanse pianiste Ana Sanchez Donate, Ensemble 1938, Capella Figuralis, Compagnia Vocale en het Apollo Ensemble.

Sinds 1999 is Anabela zanglerares op de muziekafdeling van de British School in the Netherlands, Voorschoten, en geeft zij regelmatig masterclasses in barokrepertoire.

In 2018 sloot zij summa cum laude het twee-jarige Master Artistic Research programma (zang) af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, met het onderzoek “Monteverdi and the Architecture of Emotions.

Anabela is onlangs naast haar zangcarrière begonnen aan een nieuwe professionele uitdaging als muziek curator. Hiervoor sloot zij december 2021 de cursus Curatorial Practices in Music aan de ArtEZ University of the Arts succesvol af.