Programma's

Programma's 2019 - 2020

Go to

Volg

ook

facebook

Ensemble La Primavera viert haar zilveren jubileum in 2020. De musiciennes van het ensemble: Anabela Marcos - sopraan, Regina Albanez - theorbe, barokgitaar en Maaike Boekholt - viola da gamba presenteren met vreugde het jubileum podiumaanbod 2019-2020.

La Primavera, Spaans/Italiaans/Portugees voor "lente", verwijst naar het muzikale voorjaar dat in de late renaissance ontsprong en in de barok tot bloei kwam. Centraal staan themaprogramma's van componisten uit Zuid-Europa die met passie en op kwalitatief hoog niveau, tevens op een voor het publiek toegankelijke wijze, worden uitgevoerd. La Primavera heeft nationaal en internationaal op belangrijke festivals en podia opgetreden, met vele bijzondere musici en kunstenaars concerten en voorstellingen gegeven voor jong en oud, diverse prijzen gewonnen en bijzondere cd's gemaakt.

Al 25 jaar treedt La Primavera op en de muzikale lente duurt onverminderd en op voortreffelijke wijze voort.

Wij bieden twee jubileum programma's aan: Architectuur van Emoties, resultaat van twee jaar onderzoek, waarin opgeschreven gedachten van Claudio Monteverdi het uitgangspunt vormen van een bijzondere concertvoorstelling.

Music for a While, een gevarieerd programma met hoogtepunten uit de afgelopen 25 jaar.

voor prijsaanvragen, boekingen en andere vragen zie onze contactgegevens

 

Architectuur van Emoties

La Primavera kondigt met trots het jubileumprogramma Architectuur van Emoties aan. Dit  jubileumprogramma is het resultaat van twee jaar onderzoek, waarin gedachten van Claudio Monteverdi over de kracht van contrasterende passies en emoties, zoals hij deze heeft opgeschreven in het voorwoord van zijn achtste Madrigalenboek, het uitgangspunt vormen. 

Het programma presenteert een reis van 30 jaar door zijn muziek, beginnend met het "Lamento d'Arianna" (1608) en eindigend met "Lamento della Ninfa" uit zijn achtste boek (1638). Ook Francesco Borromini had een periode van 30 jaar nodig voor het realiseren van zijn "San Carlo alle Quattro Fontane" ook wel genoemd "San Carlino": de kleine kerk in Rome, één van de belangrijkste barokke werken in Italië. Het was zowel zijn eerste (het interieur) als zijn laatste (de façade) opdracht. 

La Primavera nodigt het publiek uit dit buitengewone gebouw, waarin de complexe golving van de binnenwand zich opwaarts ontwikkelt tot een perfecte ovale koepel, te ervaren.

Het ensemble speelt expressieve voorbeelden van de muziek van Monteverdi die gerelateerd worden aan de vier niveaus van de "San Carlino": plattegrond, binnenwand, koepel en façade. Madrigalen, duetten en solowerken worden uitgevoerd door vijf zangers en drie instrumentalisten, visueel aangevuld met projecties van werken van een andere meester uit de vroeg barok: de schilder Michelangelo da Merisi, beter bekend als Caravaggio.

Een begeleidende tekst, uitgesproken door de drie mannelijke zangers die ieder een van de kunstenaars vertolken, zorgt voor de verbinding tussen de vier delen. Samen vormen zij een imposante driehoek van "architecten van emoties" die de geschiedenis van de muziek, schilderkunst en architectuur voor altijd hebben veranderd.

Gastsolisten voor dit programma: Johannette Zomer-sopraan, Kasper Kröner -contratenor, Lior Leibovici -tenor, Mitchell Sandler - bas, Michiel Niessen- theorbe.

 

Music for a While

Met Music for a While brengt La Primavera haar tweede jubileumprogramma naar het podium. Een afwisselend programma waarmee de favoriete stukken van de afgelopen 25 jaar van zowel de musici als het publiek gebracht zullen worden op de virtuoze en gepassioneerde wijze waar het ensemble om bekend staat.

Bij deze muzikale reis door de geschiedenis van het ensemble beleeft het publiek de prachtige melodieën van o.a. Claudio Monteverdi, intieme Nederlandse pareltjes van o.a. Constantijn Huygens en fijnzinnig Frans repertoire geschreven aan het hof van de Zonnekoning van o.a. Marin Marais. Natuurlijk kan hierbij de Engelse muziek van Henry Purcell niet ontbreken met o.a. het bekende "Music for a While", de naamgever van het programma. Met een muzikaal vuurwerk van Spaanse muziek vol ritme en humor sluit het ensemble op een feestelijke manier het programma tgv haar zilveren jubileum af.

 

Ombre de mon Amant

Maria de' Medici, een leven tussen licht en schaduw

Ombre de mon Amant (Schaduw van mijn Geliefde) is de intrigerende titel van deze voorstelling, waarin La Primavera de Florentijnse Maria de’ Medici ten tonele voert. Maria de’ Medici wordt tot leven gebracht via de stem en expressie van sopraan Anabela Marcos. Aria’s, verbindende en verhalende teksten en instrumentale muziek “vertellen” samen haar verhaal.

Maria, telg uit de beroemde en machtige Italiaanse Medici familie, gaat in dit programma haar toekomst als Koningin aan het Franse hof tegemoet. Liefde, smart, moord, bedrog, jaloezie, intriges en verbanning zullen haar leven in Frankrijk beheersen. Ze vindt enigszins rust tijdens haar verblijf in het Palais du Luxembourg in Parijs, waar ze als kunstmecenas oa. de kunstschilder Rubens ontvangt en opdrachten geeft, maar dit is slechts voor korte tijd…..

Het eerste deel vangt aan in vol licht tijdens het huwelijk uit het begin van de 17e eeuw. Florence 5 oktober 1600. Maria de’ Medici treedt als 25-jarig meisje in het huwelijk met de meer dan twintig jaar oudere Henri lV, Koning van Frankrijk. Henri is echter zelf niet aanwezig, ze trouwt “met de handschoen”. Tijdens de feestelijkheden in Palazzo Pitti vindt de wereldpremière plaats van de Opera “Euridice” van Jacopo Peri. Het is de tweede opera uit de muziekgeschiedenis, gecomponeerd ter gelegenheid van dit huwelijk. Peri zingt de rol van Orfeo. Claudio Monteverdi bevindt zich tussen de genodigden…..  

Ombre de mon Amant begint met de proloog uit “Euridice”. We volgen Maria verder tijdens haar leven in Parijs, waar al snel haar zoon Louis wordt geboren.

In dit eerste deel klinken aria’s van de Italiaanse componisten Jacopo Peri, Francesco Cavalli, Luigi Rossi en Antonio Sartorius.

Na de pauze verandert licht in schaduw in de salons van het Franse hof. Het is mei 1610. Henri lV is vermoord. Maria is nu regentes namens haar 8-jarige zoon, Koning Louis Xlll……

In dit tweede deel “airs de cour” van de Franse componisten Michel Lambert, Marin Marais, Robert de Visée, Sebastian Camus en Marc Antoine Charpentier.

Een spannende extra optie is de uitbreiding met duetten en dialogen met bariton Willem de Vries voor de pauze als Maria’s echtgenoot Henri lV en na de pauze in de rol van haar zoon Louis Xlll.

Voor deze voorstelling is een lichtplan beschikbaar.

 

Narciso

Het programma Narciso is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Caravaggio. Zich baserend op de mythe van Ovidius, presenteert Caravaggio hier de mooie herder die zijn eigen reflectie in het water bewondert, in een cirkel waarin leven en dood, werkelijkheid en illusie, gescheiden zijn door de dunne lijn van het water. Samen met het ensemble La Primavera reist het publiek door een selectie van de Metamorfosen van Ovidius. Via de mythes van Narciso, Orpheus en Eurydice, Galatea en Polyphemo, Daphne, Callisto, Hercules komen we aan bij Ariadne en Theseus. Mythes waarin het eeuwige verhaal van de mensheid over liefde, haat, verraad, hoop en dood verteld wordt. Muziek en schilderkunst komen samen in een metamorfose met prachtige, beeldende Italiaanse muziek uit de zeventiende eeuw van o.a. Claudio Monteverdi, Luigi Rossi, Loreto Vittori en Francesco Cavalli.

Het ensemble kan worden uitgebreid met 2 violisten en eventueel een theorbe.

Bij aanwezigheid van een projector en scherm wordt een begeleidende schilderijenpresentatie getoond.

 

Concerto di Natale 

Dit is een sfeervol Kerstprogramma waarin feest en bezinning naast elkaar staan. Tijdens dit concert wordt niet alleen de geboorte van Jezus bezongen, maar horen de mensen ook hoe Maria haar kindje in slaap wiegt terwijl zij een visioen krijgt van zijn toekomstig lijden en hoe twee distelvinken zingen om het kindje Jezus tot bedaren te brengen. U luistert naar stemmige vocale en instrumentale muziek van o.a. Claudio Monteverdi, Tarquinio Merula, Giovanni Vitali en Biagio Marini.

Voor een extra feestelijk tintje wordt het ensemble uitgebreid met een violist.

 

Passie is een voorstelling waarin de passie van La Primavera wordt gecombineerd en verweven met spannende geprojecteerde live schilderingen van Gerard de Bruyne. Oude muziek, schilderkunst en poëzie vormen samen een originele live clip.

Te horen zijn o.a. het Stabat Mater van Felipe Sances en muziek van Vincenzo Calestani en Claudio Monteverdi.

 

Canto Amoroso is een hartstochtelijk en lichtvoetig programma met Italiaanse, Spaanse en Franse muziek vol liefde, vuur en passie. Centraal staan de verschillen tussen deze mediterrane landen. De Franse muziek is verfijnd, elegant, intiem en sfeervol. Daarentegen is de Spaanse muziek vol ritme, sensualiteit en temperament. De Italiaanse stijl is weer anders. Hierin hoor je het bel canto, de simpele, maar aanstekelijke melodieën en de expressiviteit. Te horen is muziek van o.a. Claudio Monteverdi, Juan Hidalgo, Marin Marais en Michel Lambert.

 

De Gouden (L)eeuw

Met dit programma geeft La Primavera een sfeerbeeld van de muziekbeoefening tijdens de grootste bloeiperiode van de Nederlanden: De Gouden Eeuw. Het was de tijd waarin de handel (VOC), wetenschap (Christiaan Huygens, Antoni van Leeuwenhoek, Jan Adriaanszoon Leeghwater) en de kunsten tot volle bloei kwamen. In de Zuidelijke Nederlanden trad de katholieke kerk als inspiratiebron op (Herman Hollanders). De kerk en hofhouding in de Noordelijke Nederlanden kenden de muziek slechts een bescheiden rol toe. De afkeer die de calvinisten hadden van frivoliteit belemmerde de vrije ontwikkeling van de muziek. Huiselijke muziekbeoefening ging daardoor een belangrijke rol spelen (Constantijn Huygens). Het was in die tijd gangbaar om populaire melodieën van variaties te voorzien (Jacob van Eyck) of te bewerken (Adriaen Valerius).

In dit humoristische programma hoort u de sopraan Hilde van Ruymbeke in combinatie met de veel op Nederlandse schilderijen afgebeelde viola da gamba en theorbe.

 

Ridder Florian (kindervoorstelling)

i.s.m. Frank Groothof, José Vingerling en Thy Groothof

Ridder Florian is een prachtige kans voor alle peuters en kleuters om een klein-groot muziektheateravontuur te beleven!

Florian wil graag ridder zijn, draken verslaan en prinsessen redden. Daarom gaat hij op avontuur, helemaal in z’n eentje….

Het verhaal wordt begeleid door viola da gamba, theorbe en barokgitaar met composities van o.a. Diego Ortiz, Marin Marais en Andrea Falconieri. José Vingerling knipt tijdens de voorstelling illustraties die op het achterdoek worden geprojecteerd.

Dit programma graag boeken via Hilda van der Weij, vrijeval@frankgroothof.nl, 0299-621462

 

Afbeeldingen:

Koepel van San Carlino 1634-1677- Francesco Borromini (Anabela Marcos)

Maria de' Medici (detail) 1590 - Santi di Tito

Narciso 1597-9 - Michelangelo Merisi da Caravaggio

La Primavera - Peter Bastings

Ridder Florian - José Vingerling