Programma's

Programma's 2018 - 2019

Go to

Volg

ook

facebook

La Primavera heeft een mooie reeks aantrekkelijke programma's waaronder:: Ombre de mon Amant - Maria de' Medici, een leven tussen licht en schaduw (NIEUW), Narciso (NIEUW), het visueel bijzondere programma Passie, het liefdesprogramma Canto Amoroso, het kerstprogramma Concerto di Natale en het Nederlandse programma De Gouden (L)eeuw "vol vermaeck".

De programma's worden uitgevoerd door Anabela Marcos - sopraan, Regina Albanez - theorbe, gitaar en Maaike Boekholt - viola da gamba. Bij sommige voorstellingen is uitbreiding met bijvoorbeeld een extra zanger of aanvullende instrumenten mogelijk.

 

Ook stellen wij graag op verzoek een nieuw programma samen. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een programma over Venetië, over de lente (O La Primavera) of met een andere thema.

 

Ombre de mon Amant

Maria de' Medici, een leven tussen licht en schaduw

Ombre de mon Amant (Schaduw van mijn Geliefde) is de intrigerende titel van deze voorstelling, waarin La Primavera de Florentijnse Maria de’ Medici ten tonele voert. Maria de’ Medici wordt tot leven gebracht via de stem en expressie van sopraan Anabela Marcos. Aria’s, verbindende en verhalende teksten en instrumentale muziek “vertellen” samen haar verhaal.

Maria, telg uit de beroemde en machtige Italiaanse Medici familie, gaat in dit programma haar toekomst als Koningin aan het Franse hof tegemoet. Liefde, smart, moord, bedrog, jaloezie, intriges en verbanning zullen haar leven in Frankrijk beheersen. Ze vindt enigszins rust tijdens haar verblijf in het Palais du Luxembourg in Parijs, waar ze als kunstmecenas oa. de kunstschilder Rubens ontvangt en opdrachten geeft, maar dit is slechts voor korte tijd…..

Het eerste deel vangt aan in vol licht tijdens het huwelijk uit het begin van de 17e eeuw. Florence 5 oktober 1600. Maria de’ Medici treedt als 25-jarig meisje in het huwelijk met de meer dan twintig jaar oudere Henri lV, Koning van Frankrijk. Henri is echter zelf niet aanwezig, ze trouwt “met de handschoen”. Tijdens de feestelijkheden in Palazzo Pitti vindt de wereldpremière plaats van de Opera “Euridice” van Jacopo Peri. Het is de tweede opera uit de muziekgeschiedenis, gecomponeerd ter gelegenheid van dit huwelijk. Peri zingt de rol van Orfeo. Claudio Monteverdi bevindt zich tussen de genodigden…..  

Ombre de mon Amant begint met de proloog uit “Euridice”. We volgen Maria verder tijdens haar leven in Parijs, waar al snel haar zoon Louis wordt geboren.

In dit eerste deel klinken aria’s van de Italiaanse componisten Jacopo Peri, Francesco Cavalli, Luigi Rossi en Antonio Sartorius.

Na de pauze verandert licht in schaduw in de salons van het Franse hof. Het is mei 1610. Henri lV is vermoord. Maria is nu regentes namens haar 8-jarige zoon, Koning Louis Xlll……

In dit tweede deel “airs de cour” van de Franse componisten Michel Lambert, Marin Marais, Robert de Visée, Sebastian Camus en Marc Antoine Charpentier.

Een spannende extra optie is de uitbreiding met duetten en dialogen met bariton Willem de Vries voor de pauze als Maria’s echtgenoot Henri lV en na de pauze in de rol van haar zoon Louis Xlll.

Voor deze voorstelling is een lichtplan beschikbaar.

 

Narciso

Het programma Narciso is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Caravaggio. Zich baserend op de mythe van Ovidius, presenteert Caravaggio hier de mooie herder die zijn eigen reflectie in het water bewondert, in een cirkel waarin leven en dood, werkelijkheid en illusie, gescheiden zijn door de dunne lijn van het water. Samen met het ensemble La Primavera reist het publiek door een selectie van de Metamorfosen van Ovidius. Via de mythes van Narciso, Orpheus en Eurydice, Galatea en Polyphemo, Daphne, Callisto, Hercules komen we aan bij Ariadne en Theseus. Mythes waarin het eeuwige verhaal van de mensheid over liefde, haat, verraad, hoop en dood verteld wordt. Muziek en schilderkunst komen samen in een metamorfose met prachtige, beeldende Italiaanse muziek uit de zeventiende eeuw van o.a. Claudio Monteverdi, Luigi Rossi, Loreto Vittori en Francesco Cavalli.

Het ensemble kan worden uitgebreid met 2 violisten en eventueel een theorbe.

Bij aanwezigheid van een projector en scherm wordt een begeleidende schilderijenpresentatie getoond.

 

Concerto di Natale 

Dit is een sfeervol Kerstprogramma waarin feest en bezinning naast elkaar staan. Tijdens dit concert wordt niet alleen de geboorte van Jezus bezongen, maar horen de mensen ook hoe Maria haar kindje in slaap wiegt terwijl zij een visioen krijgt van zijn toekomstig lijden en hoe twee distelvinken zingen om het kindje Jezus tot bedaren te brengen. U luistert naar stemmige vocale en instrumentale muziek van o.a. Claudio Monteverdi, Tarquinio Merula, Giovanni Vitali en Biagio Marini.

Voor een extra feestelijk tintje wordt het ensemble uitgebreid met een violist.

 

Passie

Een voorstelling waarin de passie van La Primavera wordt gecombineerd en verweven met spannende en ontroerende, geprojecteerde live schilderingen van Gerard de Bruyne. Oude muziek, schilderkunst en poëzie vormen samen een originele live clip.

Te horen zijn o.a. het Stabat Mater van Felipe Sances en muziek van Vincenzo Calestani en Claudio Monteverdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Canto Amoroso

Canto Amoroso is een hartstochtelijk en lichtvoetig programma met Italiaanse, Spaanse en Franse muziek vol liefde, vuur en passie. Centraal staan de verschillen tussen deze mediterrane landen. De Franse muziek is verfijnd, elegant, intiem en sfeervol. Hiertegenover staat de Spaanse muziek vol ritme, sensualiteit en temperament. De Italiaanse stijl is weer anders. Hierin hoor je het bel canto, de simpele, maar aanstekelijke melodieën en de expressiviteit. Te horen is muziek van o.a. Claudio Monteverdi, Juan Hidalgo, Marin Marais en Michel Lambert.

 

De Gouden (L)eeuw

Met dit programma geeft La Primavera een sfeerbeeld van de muziekbeoefening tijdens de grootste bloeiperiode van de Nederlanden: De Gouden Eeuw. Het was de tijd waarin de handel (VOC), wetenschap (Christiaan Huygens, Antoni van Leeuwenhoek, Jan Adriaanszoon Leeghwater) en de kunsten tot volle bloei kwamen. In de Zuidelijke Nederlanden trad de katholieke kerk als inspiratiebron op (Herman Hollanders). De kerk en hofhouding in de Noordelijke Nederlanden kenden de muziek slechts een bescheiden rol toe. De afkeer die de calvinisten hadden van frivoliteit belemmerde de vrije ontwikkeling van de muziek. Huiselijke muziekbeoefening ging daardoor een belangrijke rol spelen (Constantijn Huygens). Het was in die tijd gangbaar om populaire melodieën van variaties te voorzien (Jacob van Eyck) of te bewerken (Adriaen Valerius).

In dit humoristische programma hoort u de sopraan Hilde van Ruymbeke in combinatie met de veel op Nederlandse schilderijen afgebeelde viola da gamba en theorbe.

 

Ridder Florian

i.s.m. Frank Groothof, José Vingerling en Thy Groothof

Ridder Florian is een prachtige kans voor alle peuters en kleuters om een klein-groot muziektheateravontuur te beleven!

Florian wil graag ridder zijn, draken verslaan en prinsessen redden. Daarom gaat hij op avontuur, helemaal in z’n eentje….

Het verhaal wordt begeleid door viola da gamba, theorbe en barokgitaar met composities van o.a. Diego Ortiz, Marin Marais en Andrea Falconieri. José Vingerling knipt tijdens de voorstelling illustraties die op het achterdoek worden geprojecteerd.

Dit programma graag boeken via Hilda van der Weij, vrijeval@frankgroothof.nl, 0299-621462

 

Giorno Avventuroso

Dit avontuurlijke programma beschrijft een 17e-eeuwse Zuid-Europese, gepassioneerde dag naar aanleiding van het lied Giorno avventuroso van Stefano Landi. De dag begint stil met de opkomende zon in een prachtig stuk van de componiste Barbara Strozzi. Het is een dag vol natuur, avontuur, liefde, eten, lekkere wijn ('Jonge dame, schenk deze mooie wijn' in Damigella van Vincenzo Calestani) tot een bruiloftsfeest dat uit de hand loopt door de komst van o.a. een ezel die aldoor sprongen maakt, dertig monniken en veertig hoeren die Barcelona zijn ontvlucht in een vrolijke aanstekelijke chaconna. Kortom: een avontuurlijke dag om nooit te vergeten!

 

Dialogo della Musica

Galileo Galilei verkondigde in zijn Il dialogo dat de zon niet om de aarde draait, maar de aarde om de zon. Dat was een schok in de (katholieke) wereld. Het Rome van die tijd reflecteerde als een spiegel de confrontaties in de wereld van de muziek en de wetenschap. Want ook de muziekgeschiedenis van deze tijd kenmerkt zich door ingrijpende veranderingen: de pas uitgevonden opera, de sonate voor één of meer melodie-instrumenten met basso continuo en het ontstaan van de cantate. Te horen is muziek van o.a. Stefano Landi, Luigi Rossi, Marco Marazolli, Marc' Antonio Cesti and Alessandro Stradella.

Dit programma is uit te breiden met twee violen

 

Intorno a Monteverdi

In dit programma neemt La Primavera de luisteraars mee naar een ontluikende expressieve stijl van componeren die bij de in Venetië werkende Claudio Monteverdi meteen een hoogtepunt kende. Onze zangeres Anabela Marcos laat horen waarom de zangkunst in het vroegbarokke Italië zo gewaardeerd werd. De menselijke stem kon het beste alle emoties (affecten) weergeven en eindelijk was er een stijl van componeren ontwikkeld die deze emoties kracht bij kon zetten. Als intermezzi zijn instrumentale virtuoze recercada's en andere kleine pareltjes te horen. Een programma dat gemakkelijk aanspreekt en waarin de volksmuziek en buitenlandse invloeden duidelijk hoorbaar zijn. Naast werken van Monteverdi is er muziek te horen van Girolamo Frescobaldi, Giulio Caccini en Alessandro Piccinini.

 

Wrede Winden en Wilde Schoonheid

Een echt natuurprogramma met onder andere de wind die heerlijk slaapt in Clorinda's boezem, een olm die zijn nieuwe groen takken kamt in de spiegel van een bron, de scherpe noordenwind die vorst brengt. Het programma eindigt met een dansfeest dat begint in de rozenmaand en dat helemaal uit de hand loopt: er komt een vracht aloë's vol met wriemelende beestjes, juffrouw ooievaar hupt binnen en een dokter met een bos geneeskrachtige kruiden arriveert!

Dit programma kan gecombineerd worden met een kosteloze expositie van kunstwerken van Greet Boekholt www.greetboekholt.nl > Lijst van werken, geheel onderaan: onze Ospelse tuin in meer dan 1000 stuks).

In dit programma wordt muziek uitgevoerd van Juan Hidalgo, Claudio Monteverdi, Vincenzo Calestani.

 

Afbeeldingen:

Maria de' Medici (detail) 1590 - Santi di Tito

Narciso 1597-9 - Michelangelo Merisi da Caravaggio

La Primavera - Peter Bastings

Film Passie - Marjolein Droog

Frank Groothof - José Vingerling/Roel Siebrand